MKEN
  • ОпштествoОпштествo
  • ПазарПазар
  • МедиумиМедиуми
  • ПолитикаПолитика

ПОВРЗАНИ ПОСТОВИ

5033434103_fc6fc447c8_b

Македонската изборна кампања не содржи „културна ДНК“

“Затоа негативната кампања која испраќа доминантно емотивна порака е легитимна алатка на политичката комуникација. Постои…

Погледни истражување
sobranie

Политичко анкетно истражување за актуелни теми

М-Проспект во соработка со Нет прес во периодот 11Март – 15Март спроведе телефонско истражување, на национален…

Погледни истражување

Соопштение за јавност – Национално истражување за легализација на медицинска марихуана во Македонија

ap_marijuana_plant_121220_wmain
Следејќи ја актуелнaта дебата во Македонија околу легализација на марихуаната за медицинска употреба, агенцијата за истражување на пазар и јавно мислење М-Проспект, во рамки на сопствените анализи за ставови на јавноста по актуелни прашања, спрoведе истражување по пат на теренска анкета на јавното мислење во Р.Македонија.Македонските граѓани беа прашани:1. Дали мислите дека употребата на медицинска марихуана треба да биде
легална, или не?
2. Дали мислите дека употребата на марихуана треба да биде легална, или не?

Според резултатите легализацијата на медицинската марихуана ја одобруваат 70% од испитаниците, додека 28% се против.  Од друга страна, за општа легализација на марихуаната се 34%, додека против се 63% од македонските граѓани.

Податоците за демографската структура на испитаниците и нивните одговори можете да ги погледнате во инфографикот које е во прилог на ова соопштение.

М-Проспект ја спроведе оваа анкета во период од15 јуни до 15 јули 2015
година.

slika1